Artikel

berichten

Staatssecretaris Heijnen: mobiliteit moet voor iedereen toegankelijk zijn

Mobiliteit biedt mensen de kans om deel te nemen aan de maatschappij, maar dat is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen gaat zich de komende jaren inzetten voor deze sociale functie van mobiliteit. Dit zei de staatssecretaris tijdens de tweede Mobiliteitspoort afgelopen dinsdag 11 oktober. In deze ‘gezamenlijke kennismaking’ deelde ze met de Mobiliteitsalliantie wat het treinstation in Spaubeek voor haar kansen en verbinding met de maatschappij heeft betekend.

13 oktober 2022

Samenwerken met rijk, regio en sector
Oplossingen bieden die dichtbij de burger staan is een belangrijk onderdeel van haar visie op mobiliteit. Ook benadrukte de staatssecretaris het belang van een integrale aanpak waarbij rijk, regio en sector intensief met elkaar samenwerken en zicht houden op de lange termijn in plaats van mee gaan in de waan van de dag. In de Mobiliteitsalliantie ziet zij ‘een belangrijke bondgenoot, meedenker en inspirator’ om de vervoersambitie samen aan te pakken. Verduurzaming en bereikbaarheid van mobiliteit voor iedereen staan hierin centraal.

Prioriteit geven aan het verduurzamen van vervoer
Vanuit het buitenland wordt er met interesse gekeken naar de Nederlandse aanpak van verduurzaming van mobiliteit en de snelle groei die deze sector hier nu doormaakt. Voor de staatssecretaris is het een prioriteit om hier voortgang op te blijven boeken en ziet voor de Mobiliteitsalliantie ook een belangrijke rol weggelegd ‘om hier gezamenlijk aan te werken’.

Mobiliteit als middel bij het bereikbaar maken van nieuwe woningen
Om van nieuwbouwwijken hechte gemeenschappen te maken waar plek is voor ontmoeting,  moeten woonwijken goed bereikbaar zijn en slim zijn ontworpen. Dit is een ambitie die de Mobiliteitsalliantie deelt. Bereikbaarheid geldt niet alleen voor auto’s, maar ook kinderen op de fiets of mensen afhankelijk van het OV. In het coalitieakkoord is hier 7,5 miljard voor uitgetrokken.

Verbinding met de regio stopt niet bij landsgrenzen
Ook benadrukt de staatssecretaris het belang van grensoverschrijdend vervoer en een goede internationale aansluiting. Dit kan voor zowel Nederland als Duitsland versterkend werken, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsmarkt en onderwijs.

Kijk de Mobiliteitspoort hier terug: