Nieuws

berichten

‘Bewegingsvrijheid Nederlanders onder druk’

Oproep Mobiliteitsalliantie Prinsjesdag: houd reizen betaalbaar voor iedereen.

16 september 2022

Oproep Mobiliteitsalliantie Prinsjesdag: houd reizen betaalbaar voor iedereen.

De hoge inflatie maakt het duurder en soms zelfs onbetaalbaar om de reiskosten voor werk, naar het ziekenhuis, naar uitjes of naar vrienden en familie te betalen. Dit stelt de Mobiliteitsalliantie, die het kabinet oproept om maatregelen te treffen die mobiliteit voor Nederlanders betaalbaar houdt.

De alliantie, een samenwerkingsverband van meer dan twintig partijen die ervoor willen zorgen dat de bewegingsvrijheid van Nederland ook in de toekomst behouden blijft, doet de oproep aan het kabinet voorafgaand aan Prinsjesdag, volgende week.

Brandstofprijzen

De Mobiliteitsalliantie stelt dat een kwart van de Nederlanders door de huidige brandstofprijzen financieel in de knel komt. De brandstofprijzen zadelen bovendien transporteurs en bezorgers met aanzienlijk hogere vervoerskosten op, wat zich vertaalt naar hogere prijzen van producten en diensten. Ook is het essentieel dat het openbaar vervoer betaalbaar blijft en waar van toepassing een klimaatvriendelijk alternatief blijft voor andere vervoermiddelen.

Infrastructuur

De partijen die aangesloten zijn bij de Mobiliteitsalliantie, roepen het kabinet in aanloop naar Prinsjesdag ook op om een meerjarenaanpak voor de Nederlandse infrastructuur te maken. De alliantie prijst wat het kabinet al gedaan heeft op het gebied van mobiliteit, maar versnelling is geboden om het noodzakelijke beheer en onderhoud aan infrastructuur en de geplande investeringen in de ontsluiting van woningbouw uit te voeren. Ook het stimuleren van elektrisch rijden, het openbaar vervoer en fietsen vraagt, als onderdeel van het klimaatakkoord, om urgentie