Om Nederlanders hun bewegingsvrijheid straks weer terug te geven, moeten we voorkomen dat we weer vastlopen en weer met z’n allen stilstaan. De Mobiliteitsalliantie nodigt politici, onderwijsbesturen, werkgevers en werknemers daarom uit om op korte termijn stappen te zetten en doet hiervoor een handreiking in een wegwijzer* met zeven stappen. In de Mobiliteitsalliantie zijn 26 grote organisaties op het gebied van mobiliteit verenigd met als doel de een transitie naar een slim, flexibel, duurzaam en veilig mobiliteitssysteem te bevorderen.
Nederland snakt ernaar om weer in beweging te komen. Tegelijkertijd moeten we behoedzaam zijn. Mobiliteit maakt het mogelijk dat we de economie weer op gang brengen en van onze vrije tijd genieten. Het personenvervoer groeit weer. Het goederenvervoer is het afgelopen jaar zelfs toegenomen. Het afgelopen jaar heeft aangetoond dat vervoer/ mobiliteit soepeler, stiller en schoner kan en dit is het momentum om hierop door te pakken. In de exit strategie van het kabinet voor Corona wordt vooralsnog onvoldoende gekeken naar mobiliteit.
Steven van Eijck, voorzitter van de Mobiliteitsalliantie: “De corona-wegwijzer is een handreiking die politici, onderwijsbesturen, werkgevers en werknemers op korte termijn kunnen gebruiken om afspraken te maken over een gecontroleerde opstart van mobiliteit. Wij willen vooral de voordelen van minder files en meer flexibiliteit behouden, maar dan moeten er een aantal stappen worden genomen.”
Marjan Rintel, vicevoorzitter van de Mobiliteitsalliantie: “Corona was uiteraard een bijzonder ongenode gast. Gelukkig opent de Nederlandse samenleving zich langzaam en is de vrijheid om te reizen terug. Nu moeten we aan de slag met de inzichten van de afgelopen maanden. Die laten zich gelukkig gemakkelijk samenvatten: spreiden! Het spreiden van reistijden, openingstijden en werktijden biedt de Nederlandse maatschappij grote voordelen.”
Download de corona-wegwijzer: