Nieuws

berichten

De Mobiliteitsalliantie organiseert het Grote Mobiliteitsdebat (30 oktober)

12 oktober 2023

De Tweede Kamerverkiezingen van 22 november zullen het politieke speelveld voor de komende vier jaar weer flink opschudden. Het is belangrijk dat mobiliteit een centrale plek krijgt in het regeerakkoord.

Mobiliteit is niet alleen nu nodig, het helpt ook de grote maatschappelijke opgaven van morgen aan te pakken. Denk aan woningbouw, klimaat en de mogelijkheid om maatschappelijk mee te doen. Daarnaast is het onderwerp mobiliteit sterk verweven met de politieke discussie over de koopkracht en de bereikbaarheid van de regio.

Hoe kijken de verschillende politieke partijen naar de toekomst van mobiliteit? Waar liggen hun prioriteiten? Wat zijn hun plannen voor na de verkiezingen? En ook erg belangrijk: Hoe ziet hun ideale mobiliteitspassage in het regeerakkoord eruit? Prangende vragen die met de naderende verkiezingen niet onbeantwoord mogen blijven.

Daarom organiseert de Mobiliteitsalliantie in het kielzog van de verkiezingen het ‘Grote Mobiliteitsdebat’. Op maandag 30 oktober van 15.30 tot 17.00 uur komen de grootste politieke partijen bijeen om hun visie op mobiliteit naar voren te brengen. Zij gaan met elkaar in debat over de toekomst van mobiliteit in ons land. Welke keuzes maken ze? Waar mogen wij ze op afrekenen? Tijdens het debat spelen de aankomende beleidsmakers open kaart, en dat mag u niet missen.

U kunt het Grote Mobiliteitsdebat live volgen via de livestream van Nieuwspoort!

Inmiddels hebben verschillende (kandidaat) Kamerleden hun aanwezigheid bevestigd. We gaan uit van een debat met de zes grootste partijen in de peilingen (VVD, NSC, PvdA-GroenLinks, BBB, D66 en CDA). Daarmee hebben we voldoende ruimte om de standpunten op de verschillende mobiliteitsthema’s uit te diepen.

  • De moderator is Rens de Jong, o.a. bekend van BNR Nieuwsradio.
  • Het debat vindt plaats in Nieuwspoort Den Haag en is voor het publiek digitaal te volgen.
  • De onderwerpen die onder andere zullen worden besproken: de groeiende vraag naar mobiliteit, betaalbaarheid voor de consument, duurzaamheid, netcongestie, ruimtelijke ordening en verkeersveiligheid.

Wij zijn klaar voor het meest spraakmakende mobiliteitsdebat voor de Tweede Kamerverkiezingen 2023!

Tot dan en met vriendelijke groet,

Marga de Jager, Frits van Bruggen, Wouter Koolmees, Elisabeth Post, Han ten Broeke, Bertho Eckhardt en Jaap Bierman

Over de Mobiliteitsalliantie

Het debat wordt georganiseerd door de Mobiliteitsalliantie. De Mobiliteitsalliantie is het multimodale samenwerkingsverband van 25 grote organisaties die zich gezamenlijk inzetten voor betaalbaarheid, bereikbaarheid en duurzaamheid in het mobiliteitsdomein. Na afloop van het debat overhandigt Marga de Jager het vernieuwde Deltaplan van de Mobiliteitsalliantie aan staatssecretaris Heijnen (I&W). Het Deltaplan omvat een reeks voorgestelde maatregelen vanuit de mobiliteitssector om Nederland bereikbaar te houden.